Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Oktober 2008, treseta se Slovenija in ves svet

Svetovni mediji nas zasuvajo z novicami o propadanju največjih ameriških bank, v težavah so tudi banke v bližnji okolici Slovenije. ZDA so poleg tega okupirane z volilnim torkom, obeta se poraz bušizmov in palinizmov.

Slovenski mediji nas po volitvah bombardirajo s Pahorjevimi formulami nove vlade (3+2, 4+1, 3+1, 3+0, 4+0), o grožnjah stopnjujoče svetovne gospodarske krize, ki prinaša deflacijo in brezposelnost, o Ruplovi primernosti za veleposlanika na Dunaju – sam zatrjuje, da se ne poteguje za noben položaj. Bombardirani smo tudi s pečenim kostanjem: vsaka vas, ki ni turistično mrtva, mora vsaj en dan v oktobru organizirati kostanjev piknik. Kostanjeve jedi in med so zagotovo bolj zdravi kot pa drogiranje z ogljikovim dioksidom v slabo prezračenih vinskih kleteh. Včeraj je Pivko in okolico stresel še rahel potres. Na povabilo predsednika Danila Türka je v Slovenijo priletela kraljica šestnajstih držav Skupnosti narodov. Povabljenim gospem je zapovedano, da na večerji nosijo drage klobučke, moški so se prisiljeni smešiti v pingvinskih opravah.

In v tem vzdušju moramo navadni smrtniki sprejeti nekaj pomembnih finančnih odločitev …

V finančni krizi se izkaže, da tudi obvezniški in denarni vzajemni skladi niso ne varna ne donosna naložba. Viške denarja – če že ni pametne podjetniške priložnosti – je še najbolje vezati v depozitne vloge na banki. Zdaj ko ZDA in EU za reševanje finančne krize namenjajo tisoče milijard dolarjev davkoplačevalskih sredstev, se baje že vrača zaupanje v delovanje finančnega sistema. Dvomi seveda ostajajo. Banke so tudi med seboj izjemno nezaupljive. Ampak brez medbančnega trga je težko govoriti o finančnem trgu. Še borze so grozile, da bodo svoja vrata kar zaprle. Kdo pa v teh razmerah sploh še razmišlja o nakupu delnic?

Ne samo da finančniki razmišljajo o nakupu delnic, celo svetujejo ga. In to celo tisti, od katerih se v javnosti ne pričakuje naložbenih nasvetov. Predsednik Banke Slovenije, Marko Kranjec, kar odkrito vabi h kupovanju (sploh ker vsi prodajajo), najraje Gorenje in Krko. Kranjec verjame Warrenu Buffettu, ki zdaj na veliko kupuje in katerega investicijsko vodilo je: „Bodi boječ, ko so drugi požrešni, in bodi požrešen, ko so drugi boječi!” Borzni dobičkar Warren Buffett sicer opozarja, da kupuje na dolgi rok in da bodo delnice morda še padle. Nakup svetuje tudi direktor Deželne banke Slovenije, Draško Veselinovič; v Hri-baru ni ugovarjal Hribarjevim sugestijam gledalcem, naj za nakup delnic vzamejo še bančno posojilo.

Na drugi strani so pesimisti. Jože Mencinger govori o napovedih, da bodo ZDA naslednje leto bankrotirale. Povsem možno je, da te dneve opazujemo le odboj mrtve mačke. Zares pesimističen je Marc Faber, ki napoveduje medvedji trend še za naslednjih 16 let. Faber ob tem svetuje, naj raje kupimo njivo in se naučimo voziti traktor. Zaradi številnih pomislekov in navkljub glasnim vzklikom navdušenja ne bom sledil pozivom k nakupu delnic. Raje bom počakal, da padejo še na občutno nižje nivoje.

Če se motim in bom finančno utrpel oportunitetno izgubo, mi ne bo nič žal. Dober spanec ima svojo ceno. 🙂

Filed under: Mediji, Mnenjski voditelji

11 komentarjev

 1. Haro pravi:

  Krize so dobre. Odpirajo veliko novih priložnosti. Nekateri jih ne bodo znali izkoristiti nikoli.

 2. ervinator pravi:

  Z delnicami je seveda mogoče zaslužiti vsakič, ko malo zrastejo, tudi večkrat v istem dnevu. Ampak vprašanje je, kaj naj naredi nekdo, ki ga tečaj delnice zanima na primer enkrat na mesec. Je za takega smiselno v sedanjih razmerah vplačati v katerega od najboljših vzajemnih skladov?

 3. dr. Onyx pravi:

  Jaz ti lahko povem moj primer. Sem kupil za poizkušino leta 2006 neke točke vzajemnega sklada, ki se je ravno na novo odprl. Cena točke sklada je zrasla iz nakupnih 23 € do 35 € enkrat letos. Ko je začela potem padati, sem študiral, ali bi prodal, samo sem razmišljal, da nima smisla, ker bo spet zrasla. Ampak padala je pa tako silovito hitro, da se mi je ob vrednosti 23 € (kar pomeni NIČ ZASLUŽKA v 2.5 letih) sprožil alarm in sem vse takoj prodal, brez razmišljanja. To je bilo julija 2008. In danes je točka tega sklada vredna samo še 15€, kar pomeni, da je v nekaj mesecih padla še za tretino.

  Kaj se bo v prihodnje dogajalo na borzah in sploh ekonomiji, ne ve po moje nihče. Možno je res čisto vse in če se Mencingerjeva špekulacija o zlomu ZDA uresniči, ne bom nič presenečen. ZDA so že sedaj praktično na kolenih in nemočne. Je pa ta finančna kriza pustila v psihi ljudi globoke posledice, tako da po moje že zaradi tega neke vsesplošne rasti cen delnic ne pričakujem in naj Buffett kar veselo kupuje.

  Pri nas čakam samo še pok nepremičninskega balona, ko bodo cene stanovanj v Ljubljani in okolici strmoglavile za 30%.

  Meni osebno se zdi trenutno privlačna ponudba Volksbanke, ki obrstuje sredstva na računu po 4.5 % in ni potrebna vezava. NLB ti za mesečno vezavo sredstev ponudi samo 3.5 %. Možno pa, da se bodo odzvale na to nespodobno povabilo varčevalcem tudi druge banke.

 4. Alter pravi:

  Slovenci nimamo izkušenj z zlomi na borzah in recesijami. To se zelo dobro vidi.

  Po koncu recesije se bo tudi delniški trg pobral.

 5. ervinator pravi:

  Po napovedih bo recesija dolgo trajala, v Sloveniji pa se še niti začela ni. Sam nisem v delniški poziciji, zato je zame pomembnejše vprašanje, ali so delniški tečaji že (bili) blizu dna. Na konferenci o finančni krizi, ki je v torek potekala na Ekonomski fakulteti, se je večina gostov strinjala, da se bo gospodarska kriza še poglobila. Po mojem mnenju se bodo tečaji najboljših slovenskih podjetij znižali še za 20 do 25 odstotkov. Če se bodo do konca leta, se morda odločim za nakup delnic, sicer kupim njivo. 😉

 6. Alter pravi:

  Zadeva je taka. Če pustiš v skladih, bo šlo dol in potem nazaj gor. Če imaš odvečni denar, se ga pa splača naložiti v kaj drugega in potem, ko se borza pobere, v sklade.

 7. ervinator pravi:

  Imam občutek, da se v tej krizi že bližamo delniškemu dnu (to še ne pomeni konca krize). Delnica GRVG je padla že več kot 20 odstotkov nižje, kot je bila 8. oktobra 2008 (na dan, ko je ECB znižala obrestno mero in ko je guverner Marko Kranjec sporočil svoj naložbeni nasvet). Po tej poti sestopata tudi delnici KRKG in PETG, ki skupaj z GRVG sestavljata top 3 med slovenskimi modrimi žetoni.

 8. ervinator pravi:

  Vse tri moje ciljne delnice je bilo že danes možno kupiti vsaj 25 odstotkov nižje, kot so bile vredne osmega oktobra letos (na dan, ko je Marko Kranjec svetoval nakup), tudi Krko (po 49,50 evra). Današnji padec je res hud, te nivoje sem pričakoval šele v začetku ali sredi decembra. Mislim, da je treba še malo počakati z nakupi. 😕

 9. ervinator pravi:

  Vlagateljem na slovenskem borznem trgu slabo kaže. Skupini okoli Pivovarne Laško in Istrabenza sta delniške naložbe financirali s kratkoročnimi krediti, teh pa danes ne uspeta refinancirati. Če se potrdi domneva, da je podobno ravnala tudi množica manjših igralcev-hazarderjev, se že kmalu obeta katastrofalen pritisk na ponudbeni strani.

 10. […] P.s.: Če bo Mercator zares prodan (in ne bo zgolj prešel v lastništvo bank), se bo hkrati s prodajo pričela nova delniška evforija na ljubljanski borzi. […]

 11. ervinator pravi:

  Marko Kranjec je v primerjavi s svojim oktobrskim fijaskom, ko je vabil k nakupu delnic, zdaj postal drastično previden (vir: Odmevi 12.2.2009):

  Jaz si ne upam napovedati, kdaj se bo trend obrnil navzgor, ker do zdaj se vse prognoze, ki sem jih slišal, se vedno pomikajo za pol leta naprej. Bojim se, da se bo to zavleklo. Gre za krizo, ki je edinstvena v zadnjih sto letih, tako rekoč. In mislim, da bo moralo priti do globokih strukturnih in tudi družbenih sprememb. Zato se ne upam nič napovedati. Vsaka prognoza, ki jo izrečem danes, je jutri zastarela.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: