Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Izkušnje z zaresovci

Običajni pojav v političnih debatah na spletu je etiketiranje z nacisti in vpletanje Hitlerja, pa ne samo v slovenskem prostoru. Pojav se po odkritelju Mikeu Godwinu imenuje Godwinova zakonitost.

Potemtakem ta pojav pri zaresovcih ni še nič posebnega. Povezan je z arogantno držo, ki jo posnemajo po Gregorju Golobiču in drugih iz vodstva stranke. Običajna praksa je tudi izdelava psiholoških profilov tistim, s katerimi se ne strinjajo. To seveda ne velja za vse zaresovce, velja pa za najtežje omejence, ki svet vidijo črno-belo oziroma rdeče-črno.

Slednje po analogiji velja tudi za pomladne forumovce oziroma komentatorje v spletnih dnevnikih. Za zaresovce, ldsovce, skrajneže iz Mladega foruma SD in še koga so vsi, ki mislijo drugače, janšisti; za skrajneže iz SDS-a, N.Si-ja in SLS-a so vsi, ki mislijo drugače, komunisti. Po eni značilnosti pa zaresovci od ostalih vendar močno izstopajo. Izstopajo v poudarjeno krdelnem pozivanju h gonji proti drugače mislečim.

Začne se tako, da zaresovec (morda že podzavestno) piše v prvi osebi množine („mi tako mislimo”), nadaljuje s pozivanjem isto mislečih k diferenciaciji, konča se z upravičevanjem, da gre v resnici za že oblikovano ideološko skupino. Skratka, ko ideološko obremenjenim zaresovcem zmanjka vsebinskih argumentov, se zatečejo pod okrilje (zamišljene) horde isto mislečih.

Opisani potek je postal modus operandi zaresovske komunikacije.

Filed under: Blogi, Politične organizacije

11 komentarjev

 1. Rasto pravi:

  To pa zato, ker jemlje zares svojo na začetku razglašeno naravnanost bolj zahec.

 2. Igor Đukanović pravi:

  Ervinator,

  Najprej hvala, da si cel blogpost posvetil meni. Zdaj pa še enkrat moja razlaga, ki sem ti jo dal že na našem blogu. Saj veš, kaj pomeni beseda kulturne razlike. Medtem ko so Američani izraziti individualisti, se te njihove lastnosti nisem navzel. Rojen v Bosni med Srbi pa sem se najlejzel nekakšnega kolektivizma, od katerega večina Slovencev vidi le temno stran (čredni nagon). Nekaj podobnega izvajaš tukaj na moj račun tudi ti. Pozitivna stran pa je, ko VEŠ, da se ostali strinajo s teboj, da hočemo: demokracije, svobodo govora brez cenzure, prost izhod do odprtega morja, da to pogumno poveš v prvi osebi množine. Če vem, da sem z nekim mnenjem v premočni večini, zakaj bi to tajil, ali si celo prilaščal avtorske pravice npr. nad našo željo imeti izhod na odprto morje.

  Pa lep pozdrav,
  igor

 3. ervinator pravi:

  Igor, nisi edini zaresovec, ki rad uporablja prvo osebo množine. Kot sem napisal zgoraj, začne se morda že podzavestno (tukaj si ti v glavni vlogi), nadaljuje se s pozivanjem istomislečih k diferenciaciji (Drago et cons. na Vesti, splavMeduze in ti v Zaresu), konča se z upravičevanjem, da gre v resnici za že oblikovano ideološko skupino, torej da se ostali s tabo strinjajo.

 4. Igor Đukanović pravi:

  Ti nas poznaš samo s spletne strani. Mi si na srečanjih izmenjujemo tudi e-maile in telefonske številke… In smo res dokaj izoblikovana skupina, saj smo se k Zaresu priključili bolj-ali-manj tisti, ki podpiramo večino stališč naše že pred stanko obstoječe poslanske skupine.

  In tako kot Maribor Tezno ni le moj blok, pač pa se proti Dravi razteza do Pobrežja in proti Pohorju do Taborja, tako tudi naša politična stranka ni samo Golobič (ali samo jaz), pač pa obsega široko paleto mnenj. Ampak spet samo do nekje. Nekateri avtorji na naših spletnih straneh pa bolj sodijo v SDS in nas na koncu tudi popljuvajo in nam zaželijo neuspeh na volitvah. Zakaj se ti zdi narobe, da se od njih distanciramo in “diferenciramo”?

 5. Igor Đukanović pravi:

  Pardon, typo. Do Tabora.

 6. ervinator pravi:

  Igor, distanciranje od neke osebe, in ne samo od njenega stališča, je problematično, pomeni stalinistični refleks kot poziv somišljenikom k enakemu dejanju. Če pa osebki to izražajo še v imenu tretjih, kar pri Zaresu postaja običajna praksa, je to treba obsoditi.

 7. […] kolikor bolj kučanovski (zaresovski, golobičevski, štrajnovski) borci za edino pravilno resnico ignorirajo obremenjujoče komentarje. Če bi namreč na cenzurirani komentar odgovorili, bi morali ob brisanju […]

 8. Na hecen način sem pred minutko prisurfal sem. Spet berem tvoj zgornji komentar (z 4.12.2007) in razumem samo, da še vedno ne razumem, kaj si mi hotel povedati.

  Lepo bodi.

 9. ervinator pravi:

  Povedal sem ti, da kot zaresovski črednik ravnaš po stalinističnem refleksu: distanciraš se od ljudi, namesto od stališč.

 10. Mi lahko poveš en primer?

 11. ervinator pravi:

  Link je v zapisu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: