Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Kadrovanjske tegobe vladajoče koalicije

Borut Pahor je že spomladi 2008 zagotavljal, da nima političnih botrov oziroma nikomur kot botru ni dolžen usluge. V spletu/medijih so se takrat pojavljale teorije, da nameravajo Pahorja po volitvah v lastni stranki odstopiti, tako da bi premiersko funkcijo prevzel Tone Rop.

Tudi moja napoved je šla takrat v tej smeri: Borut Pahor je lutka-barbika, ki ji bodo skrajni levičarji „vodenje” odvzeli takoj, ko je za ohranjanje javne podpore ne bodo več potrebovali. Ne marajo ga niti mladi niti stari socialdemokrati, ne marajo ga niti zaresovci niti eldeesovci, skrajneži v Liberalni akademiji ga odkrito sovražijo.

Pahorju danes lahko verjamemo, da nima političnih botrov (še najmanj je to njegov osebni svetovalec Igor Lukšič). Vendar se en mesec po izvolitvi nove vlade že razkriva by-pass (obhodno) botrstvo proti Pahorjevi volji. To by-pass botrstvo se imenuje Cviklova lista oziroma Cviklova lista za odstrel. Anže Logar glede svoje zamenjave prepričan, da je Cviklu služila za „vzgojno žrtev”, da bi se preostali direktorji vladnih služb zavedli, kdo v hiši nosi hlače. Delovanje liste bivših ldsovcev poteka takole: „Gregor Golobič z vetom izsiljuje svoje kadrovske rešitve, Tone Rop obeduje z ljudmi, ki se pozneje pojavljajo kot možni kandidati, Milan Cvikl pa svojo agendo nastavlja mimo Pahorja.”

Na eni strani s(m)o poslušali Pahorjeva zagotovila, da mora biti vsaka zamenjava strokovno utemeljena in brez političnih razlogov, na drugi strani trojec Cvikl, Rop in Golobič kadruje vsak s svojim usb-ključkom. Anže Logar napoveduje, da pravi kadrovski cunami šele pride. Zahtevo po pisni obrazložitvi zamenjav je Pahor že umaknil, češ da noče navajati negativnih lastnosti odstavljenih oseb. Poleg tega je vlada že na prvi seji sprejela sklep, da se po ministrstvih pripravi seznam vseh novih zaposlitev med decembrom 2004 in novembrom 2008. A z višanjem SDS-ovega števca kadrovskih menjav se poglabljajo kadrovska trenja vladajoče koalicije.

Če se kadrovanje dogaja v nasprotju s Pahorjevimi javnimi zavezami in celo v škodo koalicijskih kupčij, se znižuje premierjeva verodostojnost, ogroženo je tudi izvajanje koalicijskega sporazuma (vladni program je sicer še v nastajanju). Vprašanje je, kdaj – če sploh – si lahko vladna koalicija privošči Pahorjev odstop.

Filed under: Politične organizacije, Pravila in vrednote

7 komentarjev

 1. Stavenskovrhski pravi:

  Problem je v tem, da si Pahor ne želi biti Pahor, temveč žali biti Janša.

 2. ervinator pravi:

  Te želje pri njem nisem opazil. Pahorjev idol je Obama.

 3. ervinator pravi:

  Borutu Pahorju je zaradi hudih kadrovskih pritiskov nanj že prekipelo:

  Gre za pritiske znanih, starih prijateljev. Gre pa tudi za pritiske prijateljev, ki so to postali po volitvah. Ljudje, ki jih prvič vidite, so kar naenkrat vaši stari prijatelji. Kar pa me najbolj moti, je to, da do mene prihajajo opozorila o ljudeh, ki govorijo v mojem imenu. Ki urejajo stvari v mojem imenu. Povedal sem že: nihče, ki govori v mojem imenu, za to nima mandata. Ljudje si preprosto izmišljujejo. Urejajo stvari v nadzornih svetih in upravnih odborih in za alibi vzamejo moje ime.

 4. jožek pravi:

  Medijski napadi kažejo, da je Pahorju nekaj samostojnosti le še ostalo.
  Če te napade primerjamo z medijskimi napadi na dr.Drnovška, ko je kot predsednik vlade in kasneje predsednik države kdaj pa kdaj poskušal voditi svojo politiko, lahko trdimo, da napadi sedaj niso tako brutalni in totalni, kot so bili v takratni MLADINI.
  Paradržava se je trdo trudila voditi dr. Drnovška, največkrat preko manipulacije izbranih kadrov v kabinetu predsednika države.
  Dokler dr. Drnovšku ni prekipelo in je večino svojih manipulativnih agentov paradržave nagnal iz svojega kabineta.
  Seveda jih je moral kasneje vzeti nazaj ker je to pač bilo v interesu vodilne vloge avantgarde.
  Ti kadri, ki jih je izbiral trikrat zaporedoma izvoljen predsednik države, sedaj obvladujejo dr.Türka, ta je pa moral promovirati M.M.Cvikla s povabilom na večerjo z britansko kraljico, saj je paradržava Cvikla določila za predsednika vlade paradržave. Izjemno močni lobisti so potem Cvikla podtaknili Borutu Pahorju za generalnega tajnika vlade, kjer je že začel vladati v interesu paradržave.
  Tako bodo medijski pritiski na Pahorja stalnica, sedaj predvsem z vzbujanjem sovraštva do dr. Rupla.
  Vsi normalni državljani pa si želimo, da bo Borut Pahor delal in vladal v interesu vseh in ne samo v interesu kapitalsko lakomne avantgarde.

 5. ervinator pravi:

  Strinjam se. Napadi na Janeza Drnovška so se zaostrili takrat, kadar je dregnil v smrdeče zelje obveščevalnih služb (najhuje ob aferi Vič-Holmec). Sam v Borutu Pahorju vidim pristnega Drnovškovega naslednika, vendar glede njegove moči nisem preveč optimističen. Ne verjamem, da bo uspešno kljuboval Cviklu, Ropu in Golobiču. Pahorjevo najmočnejše orožje je dokaj šibko, namreč možnost oblikovanja drugačne koalicije.

 6. ervinator pravi:

  Boj proti političnim botrom se nadaljuje. Borut Pahor zdaj poziva še v boj proti kurirjem, ki zavajajo:

  Če boste s katerekoli strani dobili namig, da morate ravnati tako ali drugače, da bi ugajali meni ali vladi, je ta namig lažen, in tistega kurirja prijavite pristojnim oblastem, ker vas zavaja!

 7. ervinator pravi:

  Pahor se tolaži, da pritiskom pri kadrovanju ni popolnoma podlegel:

  Ne morete si misliti, koliko kritik prihaja na moj račun, da je zamenjav samo sto.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: