Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Dimitrij Rupel kot simbol zla

Doktorica Spomenka Hribar (prejemnica nagrade SEMO za zasluge na področju človekovih pravic) o Dimitriju Ruplu kot simbolu:

To je popolnoma neprimerno v odnosu do volivcev; tudi v odnosu do vlade, ker jih je postavil pred fait accompli; v odnosu do koalicije, mislim, da je to zelo, zelo nepremišljeno. Še posebej zato, ker se na doktor Rupla ne veže samo njegovo dejanje in njegovo ravnanje – enako tudi za Šinkovca, ampak tudi sam simbol. Rupel je simbol tega, kako je prejšnja koalicija vladala. In tega ljudje ne želijo!

Prvo medijsko transformiranje osebnosti Dimitrija Rupla v simbol sem našel v Mladini. Uvodničar Grega Repovž, ki še vedno premore le srednješolsko formalno izobrazbo in ki še vedno predseduje društvu slovenskih novinarjev, je pred dvema mesecema zapisal: „Rupel je pač simbol politike, s katero domnevno Pahor ne želi sodelovati in je ne sprejema.”

Ko je Borut Pahor zaposlil Dimitrija Rupla kot uradnika v svojem kabinetu, je Rupel pri najbolj gorečnih kritikih postajal čedalje manj človek, čedalje bolj pa simbol. V blogih to histerijo najopazneje izražajo Zaresu in LDS naklonjeni pisci. No, pa saj glede Zaresa sem že ugotovil, da je to stranka partijske religioznosti in da vsebino podreja simbolom.

Skupina v Knjigi obrazov se je osrednji medijski histeriji le pridružila. Menim, da te skupine v akciji izrekanja proti Ruplu ne gre preveč resno jemati, saj to večinoma niso politično razgledani člani. Menim, da gre tudi sicer v Obrazni knjigi predvsem za iskanje naklonjenosti, politični revolt je v tem primeru le ena od priložnosti za spletno družbeno mreženje. Gre za logiko, ki jo Aleš Golli nazorno opiše kot razmišljanje: „Moram biti zraven. Hočem biti v trendu. Hočem biti priljubljen. Nočem biti out.”

P.s.: Aleš Golli se spomni, da je Rupla srečal le enkrat, ko je Rupel še pred začetkom ministrske kariere prišel na gimnazijo predavat o prihodnosti. Predaval je o Demosovih načrtih in obljubah. Sam imam prav od tistega srečanja naprej zelo slabo mnenje o Ruplu kot politični osebnosti.

Filed under: Blogi, Mnenjski voditelji, Politične organizacije, Pravila in vrednote

2 komentarja

  1. ervinator pravi:

    Tudi France Bučar, v Odmevih 15.12.2008 (zakaj javnost zameri Pahorju):

    Če vzamemo kar pri Ruplu, on ne predstavlja samo neke drugačne politike, on predstavlja simbol dejansko neke usmeritve, ki jo ljudje ne sprejemajo. Usmeritev, ki se je drži minus predvsem v etičnem pogledu.

  2. ervinator pravi:

    Dimitrij Rupel o svoji požrtvovalnosti:

    Imam zagotovljeno, bi rekel, delo na ministrstvu za zunanje zadeve, rang veleposlanika. Kar mi ustreza. In če se bodo, bi rekel, takšne neprijetnosti ali pa takšne reči nadaljevale, potem bom seveda moral premisliti, ali se splača biti konstruktiven, in dobronameren, in dobrodušen, in velikodušen in tako naprej.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: