Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Zmagovalca prvega paketa parlamentarnih zaslišanj

Zaslišanja kandidatov za ministre pred pristojnimi odbori so burna: na eni strani nadutost, na drugi demagogija in slab okus. Smoter zaslišanj je seveda predstavitev kandidatov državnemu zboru in javnosti.

Gre tudi za preverjanje kompetenc in odnosa do kritike. Glede obojega je izjemno presenetila bodoča ministrica za obrambo, Ljubica Jelušič. Jože Jerovšek je pred glasovanjem takole temeljil edini glas proti:

Glasoval bom proti vam, ker se bojim, da se boste v tej vladi razvrednotili.

Na svoj način je presenetil tudi bodoči minister za finance, Franc Križanič (pogosteje naslovljen Franci ali France). Nekoliko je spominjal na Karla Erjavca, ki je v volilnih soočenjih ovinkaril, da bi upokojenci morali imeti vsaj tisoč evrov pokojnine, potem pa odstopil tudi od zahteve po šeststotih evrih. Franc Križanič je na željo poslanca Zvonka Černača, naj bo konkretnejši in pove, kolikšna bo minimalna plača ob zaključku mandata Pahorjeve vlade, napovedal:

Torej, časa za projekcijo bo precej. Jaz seveda pričakujem, da bo gospodarska rast zlasti v drugem delu mandata zelo hitra, da bo to omogočilo v mojem cilju brez dvoma podvojitev minimalne plače s sedanjih dobrih 500 na 1.000 evrov. Vendar je to cilj in projekcija, ki ga bo pač treba dosežt’.

Filed under: Institucije, Mnenjski voditelji

3 komentarji

 1. aly pravi:

  Zelo spretno je odgovorila tudi bodoča ministrica za kulturo na vprašanje o prioritetah njenega ministrovanja:

  Vse so prioritete … vse so prioritete, vprašanje je samo, kaj je tisto, kar je bolj nujno. O temu kar sem danes govorila ni razlike med eno in drugo rešitvijo.

  Bodoči minister za šolstvo pa na odsotnost obravnave vzgojnega vidika na področju šolstva v koalicijskem sporazumu pravi:

  Ko smo pisal sporazum, smo ga zlo oklest’l vrednot in, recimo, tega političnega … in jezika, ki nekako emocionalizira tekst.

 2. Ob vsakem takem odgovoru sem bolj prepričana, da bomo v prihodnjih 4 letih deležni izjemno strokovne vlade.

 3. ervinator pravi:

  Širca se je zakvačkala, ker morda ne ve, da so prioritete po definiciji tisto, kar je najbolj pomembno ali nujno.

  Lukšič je očitek na svoj račun le potrdil: njegov odgovor pove, da vrednot vzgoje in izobraževanja ne vidi skupaj, ampak vsakršno pisanje o vzgoji dojema kot politično in emocionalno.

  Širca in Lukšič sta se očitno sprenevedala. Pričakujemo lahko, da bo ministrovanje obeh omenjenih zaznamovano s pridobivanjem koristi za ozko določene posameznike in skupine.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: