Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Neučakanost glede sestavljanja nove vlade

Pri političnih analitikih se povečuje besedna zmeda. Težave imajo že s tem, kako po volitvah, do izvolitve nove vlade naslavljati Janševo vlado. Le redko jo imenujejo vlada v odhodu ali vlada v odhajanju. V kakem spletnem dnevniku zasledimo celo izraz vlada v odstopu. 😀 Največkrat je naslovljena kot prejšnja vlada ali celo prehodna vlada. Iz poročanja osrednjih medijev je skoraj povsem izginila sedanja vlada.

Še izraziteje se jadikuje nad domnevno počasnostjo sestavljanja Pahorjeve vlade. Neučakanci se pritožujejo, da nova vlada še niti predlagana ni, kaj šele da bi začela polnomočno delovati.

V SDS radi poudarijo, da proces formiranja nove vlade predolgo traja zaradi tega, ker imamo proporcionalni volilni sistem. Če bi imeli večinski sistem, o mandatarju da ne bi bilo dileme. Verjetno bi bil bolj uveljavljen tudi institut vlade v senci, tako da tudi ministrov ne bi daleč iskali. V večinskem volilnem sistemu da bi bilo glede programa nove vlade že v volilni kampanji vse jasno …

Ta argumentacija le delno drži. Manipulacija, kakršna se je letos dogajala z afero Patria, bi bila seveda mogoča tudi v večinskem volilnem sistemu. Sicer pa lahko na primeru ZDA vidimo, da se novoizvoljenim tudi v večinskem sistemu ne mudi pretirano, ampak postopkom dajo svoj čas: Barack Obama bo zaprisegel šele 20. januarja 2009.

V SLS so po manj kot sedmih tednih od volitev izračunali, da še tudi dva meseca po volitvah: „ni niti mandatarja, ki bo verjetno izvoljen v petek, niti vlade.” Da bi proces pospešili, je logično pojasnil Bojan Šrot, bodo prvega možnega mandatarja v parlamentu državotvorno podprli. Zdi se, da v SLS še vedno upajo na vstop v vladno koalicijo. Svet stranke zavrača sodelovanje v vladi v primeru, če bo v njej tudi DeSUS. Kajti: pošteno bi bilo, da bi draginjski dodatek prejeli tudi vsi zaposleni, ki imajo prejemke nižje od 500 evrov, in ne samo upokojenci. Šrot je pogajalsko izhodišče DeSUS-a opisal kot delitev povolilnega plena.

Želje stranke SLS po vladanju za zdaj nimajo realnih možnosti uresničitve, saj novoizvoljeni poslanci DeSUS vsak dan mimo Erjavca spomnijo Pahorja, da ima pri njih zagotovljeno trdno podporo. S tem je predsednik stranke Karl Erjavec v precej neugodnem pogajalskem položaju. Ker se je prepozno odpovedal obrambnemu ministrstvu (baje bi lahko izbral katerokoli drugo), so mu zdaj zaprta tudi vsa „državotvorna”. Ministrstva za delo noče, kajti v času gospodarske krize je le-to preveč odvisno od finančnega ministra. Regionalni razvoj in lokalna samouprava sta mu pod častjo.

Kot kaže, bo treba za Erjavca ustanoviti neko novo delovno mesto. Vprašanje pa je, ali si DeSUS lahko privošči menjavo svojega predsednika. Če nova vlada ne bo znala krmariti med pričakovanji socialno ogroženih prebivalcev na eni strani in davčno preobremenjenimi podjetji na drugi, bo Borut Pahor v težavah. Veliko piarovske spretnosti in medijske pomoči bo potreboval, ko bo želel utemeljiti iztisnjenje Erjavca iz vlade; ob tem pa računati na to, da bodo gledalci pozabili, kako je s pestjo tolkel po govorniškem pultu pri besedah, da v težkih časih potrebujemo drug drugega.

Za funkcionarje SLS sta od volitev minila že dva meseca, kakemu spletnemu neučakancu pa se zdi, da so bile volitve že lansko leto. DeSUS pravzaprav (še) ni vplival na časovnico potrditve nove vlade v parlamentu. Predsednik države Danilo Türk ne bi v primeru hitrejših pogajanj nič prej predlagal mandatarja, torej tudi Borut Pahor danes še ne bi bil izvoljen. Do izvolitve celotne vlade se morajo ministri predstaviti še delovnim telesom. Kljub temu da je tako dolg proces glede na slovensko zakonodajo in prakso običajen, pa v medijih, ki so trojčku Z-L-SD pretirano naklonjeni, označujejo pogajalsko taktiko DeSUS kot krajo dragocenega časa. In to čeprav so v DeSUS napovedali, da bodo danes glasovali za Pahorja. Za Pahorja bodo glasovali tudi poslanci SNS. Njihov razlog je verjetno le vzbujanje pozornosti. Dvomim, da bodo imeli od tega še kako drugo korist.

Tako si lahko Pahor v parlamentu danes obeta 62 glasov podpore. Manjkalo bo le 28 glasov poslancev SDS. Argument SDS za glasovanje proti je, da jih mandatar niti na pogovor ni povabil. V SDS so po letošnjih volitvah na prelomni točki, ki se je zaradi preganjavske tradicije verjetno ne zavedajo. Kot od najodgovornejše bivše vladne stranke se od njenih poslancev pričakuje konstruktivno („državotvorno”) držo. Žal ohranjajo govorico tranzicijske žrtve. Najbolje za njih bi bilo, če bi upoštevali zahecni nasvet Andreja Rusa: če jih (koalicijske partnerje) bo opozicija nekaj časa pustila pri miru, se bodo (akterji nove vlade) kar sami med seboj stepli.

Filed under: Politične organizacije, Volitve in referendumi

3 komentarji

  1. Alter pravi:

    Pa ravno včeraj ali predvčerajšnjim smo v Financah brali o tem, kje je Janša, ki da se nič ne oglasi.

  2. ervinator pravi:

    RTV včeraj: Janša je odločitev, da Pahorja ne bodo podprli, komentiral tudi z besedami, da ga presenečajo najave o povezovalni politiki, ko pa se že zdaj uveljavlja izključevanje. Kot je dodal, enako mislečih pač ni težko povezovati. Janša sicer ne dvomi, da bo Pahor dobil potrebno večino, saj odločajo poslanci. Ne more se zgoditi, da v državnem zboru ne bi funkcionirala koalicija štirih izrazito levih strank, ne glede na konkretne dogovore o zasedbi ministrskih mest, še meni Janša. Omenil je tudi, da so z DeSUS-om imeli precej težav ravno zaradi ideološke orientacije poslancev.

  3. ervinator pravi:

    Borut Pahor je ob koncu svoje predstavitve v državnem zboru vnovič pozval: „Veljam za potrpežljivega politika konsenza, vendar pri eni stvari zgubim potrpljenje – če kdorkoli znova in znova govori o naših in vaših. Zlasti v časih, ki nas čakajo, si te pogubne delitve ne moremo privoščiti. Potrebujemo eden drugega.”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: