Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Pahorjeve mandatarske zaobljube

Včeraj je Uroš Slak v Trenjih gostil pet predsednikov strank: trojček KGB, Karla Erjavca in Bojana Šrota (Janša in Jelinčič nista prišla). Borutov obraz je dajal videz partizanskega borca, kakršni so ponavadi upodobljeni kot doprsni bronasti kipi. Katarina in Gregor sta se zadrževala, da nista preveč govorila, je pa KK ob Borutovih besedah veliko odkimavala. GG je tudi tokrat nadaljeval z demagogijo. Ne glede na telebansko razumevanje ekonomije je Borut s preudarnimi izjavami skrbel za kontrast vtisu revanšističnih KK in GG.

Pahorjeve visoko zveneče obljube si zaslužijo, da jih zapišemo in pomnimo.

Naj ne bo nesporazuma. Nekatere stranke bodo v vladi, nekatere bodo v opoziciji. Tudi ta meja mora biti presežena po volitvah z nekim sodelovanjem. Mi smo to že dokazali, da zmoremo, s partnerstvom za razvoj. Če bomo dobili mandat, če bomo uspešni pri sestavi vlade, potem si želim z opozicijo sodelovanja pri tistih vprašanjih, ki zadevajo dolgoročne slovenske interese.

Če bom dobil mandat za sestavo vlade in bom pri tem uspešen, bom ravnal po svoji vesti, neodvisno – tako, kot bom presodil, da je dobro za koristi te države.

Pravi odgovor na to krizo [v katero vstopa evropsko gospodarstvo] je programska homogenost koalicij, ki je pripravljena. Zdaj me pa dobro poslušajte, ker so to besede, ki bodo utegnile biti citirane v parlamentarni diskusiji, če bomo dobili mandat, čez nekaj časa: ki je pripravljena prevzeti odgovornost tudi za tiste nepopularne ukrepe, ki so potrebni za interese države in ljudi, vendar seveda tisti hip, ko so sprejeti, ne uživajo podpore. Če in v kolikor bomo ocenili, da so potrebni, bomo šli z njimi najprej v strokovno diskusijo, javno diskusijo, potem tudi parlamentarno diskusijo. In če bo šlo za res velike odločitve, vezali to tudi na zaupnico. Meni ni interes, da vladam čim dlje, ampak čim bolj uspešno.

Jaz sem človek kompromisov. Sem pripadnik neke zmerne politike. Vendar, če bi recimo ocenili, da so potrebne nekatere pomembne strukturne reforme in da bi bilo to enotno mnenje strokovne javnosti, pa tudi odgovornega dela politike, bi bilo pa nepopularno, potem bi vezal ta ukrep na nezaupnico.

Če bo kdo od ministrov predlagal zamenjavo, bo moral to pisno zelo prepričljivo utemeljiti. Drugače jaz o tem ne bom želel slišati besede. Utemeljitev pa bi bila v slabih poslovnih rezultatih, ki so v škodo države. Če dobro opravljajo svoje delo, ne samo da bodo tam ostali, ampak jih bomo prosili, da svoje delo opravljajo naprej. In če bodo šikanirani, bodo – upam – to povedali, in bomo poskušali to preprečiti. Torej moja beseda, ki sem jo dal pred volitvami, drži!

Politični mir lahko dosežemo v kratkem času z dvemi glavnimi orodji. Prvo je, da politika pusti pri miru tisk in medije. Da se v njihovo delo ne vmešava in samo omogoči, da svobodno opravljajo svoje delo. In drugič, da ljudje zaradi svojih političnih prepričanj ne čutijo svoje lastne profesionalne ogroženosti.

Drugače se bom umaknil. Ker nima smisla sedeti v vladnem fotelju, če ne delate politike, v katero verjamete.

Kar se tiče tako boja proti kriminalu kot boja proti koncentraciji kapitala v medijih ali drugih stvari, ki jih označujemo kot pojave, ki lahko ogrožajo elementarne pogoje za svobodo družbe, naj ne bo nobenega dvoma: nova oblast ne bo potuha za nikogar!

Filed under: Mnenjski voditelji, Politične organizacije

8 komentarjev

 1. Kolenkišta pravi:

  Pahor je v Trenjih prvič konkretno spregovoril o reformah, kar je hvale vredno. Nažalost se mi močno dozdeva, da je Pahor edini v svoji stranki, ki s tem misli resno. Če pogledaš program SD, bi mu zelo težko rekli reformen. Je Borut Pahor sploh videl program svoje stranke?
  Reforme utegnejo biti točka, v kateri se bo razjasnilo, v kolikšni meri je Pahor voden iz ozadja. Če bo držal zgoraj navedene obljube, si morda od naslednjega mandata lahko obetamo precej več po prvem vtisu.

 2. ervinator pravi:

  Pahor se bolj kot na program zanaša na svoje svetovalce. Če vemo, da je njegov glavni ekonomski svetovalec Mitja Gaspari, od upanja na reforme ostane bore malo. Janez Janša je za radio Ognjišče izjavil: „Postavlja se vprašanje, dejansko kdo bo odločal. Kajti nekdo, ki nima nikakršnih izkušenj, je lahek plen, še lažji plen ozadja. V tem primeru, ko je to ozadje izjemno močno, je ta resnica še toliko bolj na dlani.”

  Pahor ima zelo slabe svetovalce. Slabe ekonomske svetovalce je imel tudi Drnovšek.

 3. Alter pravi:

  Pahor se bo soočil s koalicijo. Mićo Mrkaić je že pri Janševi vladi napisal, da je bil od vseh predstavnikov strank Janša najbolj naklonjen reformam, čeprav ne toliko, kot bi on želel. Ostali so odpovedovali v tem vrstnem redu – Desus, SLS, NSi – potem pa Janši ni preostalo drugega, kot vse skupaj opustiti.

  Enake težave bo imel Pahor. S tem, da bo imel težave že znotraj lastne stranke.

 4. ervinator pravi:

  Morda lahko začnemo napovedati, kako dolgo bo nova vladna koalicija zdržala skupaj. Zanimivo bi bilo tudi uganiti, koliko časa bo Pahor premier oziroma predsednik/član SD.

 5. […] Iz ideološkega trojčka tako in drugače izstopa Borut Pahor s presenetljivimi zaobljubami. […]

 6. […] se kadrovanje dogaja v nasprotju s Pahorjevimi javnimi zavezami in celo v škodo koalicijskih kupčij, se znižuje premierjeva verodostojnost, ogroženo je tudi […]

 7. […] bodo usmerjeni v svoje bodoče delo. Pahorjevi ministri bodo težko izpolnili pričakovanja glede višjih standardov, sploh kadar se (bivši) ldsovci soočijo s kakim […]

 8. […] Pahor se je po parlamentarnih volitvah 2008 zaobljubil, da: Politični mir lahko dosežemo v kratkem času z dvemi glavnimi orodji. Prvo je, da politika […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: