Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Kot da volilna kampanja še traja

Če bi sklepal po poročanju v medijih, nismo pravkar imeli volitev, ampak bodo šele v nedeljo.

V določenih osrednjih medijih ne pojenja poročanje o tem, kaj je vlada delala slabo in zakaj bi se morala zamenjati. Vtis imam, da se propaganda nadaljuje, zato ker od Pahorja tudi njegovi svetovalci ne pričakujejo ekonomskih uspehov. Da ne bi v javnosti vzbujali prevelikih pričakovanj, se raje trudijo razvrednotiti uspehe zadnjega mandata. V najboljšem primeru bo situacija analogna značilnostim političnega programa stranke LDS, ki so v svoj program med drugim zapisali, da se zavzemajo za ukinitev davka na plače.

Slovenski davek na plače je v Evropi unikum. Kot začasni davek ga je uvedla Drnovškova vlada leta 1996 (ko je bil minister za finance Mitja Gaspari – isti Gaspari, ki je skupaj z Milanom Martinom Cviklom naslednje leto izpeljal računovodsko mahinacijo, s katero je na prihodkovni strani proračunsko leto države podaljšal za dva tedna). Začasnega davka tudi premier Tone Rop do konca svojega mandata leta 2004 ni niti znižal.

Davek na plače je postopoma zniževala šele Janševa vlada, tako da do konca letošnjega leta tega davka ne bo več. To je spodbudilo pisce političnega programa LDS, da se pred letošnjimi volitvami zavzamejo za odpravo davka. Če bo Pahor vlado sestavil pred koncem leta, se bo torej lahko skupaj s Kresalovo na silvestrski večer pohvalil, da je njena predvolilna obljuba že izpolnjena.

Kot kaže, bi bil za naslednjo vlado ogromen uspeh, že če bi uspela vsaj približno ohraniti makroekonomsko sliko iz sedanjega mandata. Sodeč po tem, da se volilna kampanja nadaljuje, pa tega ne verjamejo niti rdeči, niti oranžni, niti nedolžni.

Filed under: Mediji, Mnenjski voditelji, Politike, Volitve in referendumi

5 komentarjev

 1. Dajana pravi:

  Jaz imam tudi tak občutek. Kot da so ljudje odprli oči šele zdaj, ko je vsega konec. 😦

 2. ervinator pravi:

  Sam verjamem, da je demokratična menjava oblasti splošno koristna.

 3. Kolenkišta pravi:

  Naslovi v časopisih se že berejo:” Bo morala nova vlada zamenjati Janševe politično nastavljene direktorje”

  Kot kaže z nevmešavanjem in samoomejevanjem (jasno) ne bo nič. Po prepariranju javnosti na slabe gospodarske rezultate sledi prepariranje na nov kadrovski tsunami.

 4. ervinator pravi:

  Zaresova „Najnovejša politika” uporablja novorek samoomejevanja kot navodilo in grožnjo: če se ne boste podredili samoomejili našim strankarskim etičnim merilom, vas bomo zamenjali samoomejili s svojimi udarniki samoomejenci, ki že stojijo v vrsti za kadrovanje samoomejevanje.

 5. ervinator pravi:

  Intervju z Igorjem Šoltesom v Dnevniku 9.10.2010 razkriva, da se Borut Pahor in Franci Križanič pri kreativnem računovodstvu (beri: prikrojevanju javnih financ) zgledujeta po Janezu Drnovšku in Mitji Gaspariju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: