Neodvisni politični dnevnik

Ikona

Neodvisno političen

Borut Pahor se bo političnih botrov težko otepal

Borut Pahor je te dni pod velikim pritiski svojih strankarskih partnerjev.

Pahorja so strankarski „svetovalci” iz SD in partnerskih strank pred in med volilno kampanjo silili uporabljati ostrejše tone in žolčno napadati SDS. Kljub temu je Pahor vzdrževal spodobenin spoštljiv odnos. Za razliko od demagoških skrajnežev, ki so mu dobronamerno „svetovali” udarce pod pas, je najbolj prepričljivo izkazoval voljo po sodelovanju s političnimi nasprotniki. Zato je zmagal. Vendar mu njegovi strankarski „svetovalci” teh zaslug ne priznajo. Uveljavljajo stališče, da so bili Pahorjevi nastopi medli in da bi z ostrejšimi toni dosegel več. Moje opažanje je seveda drugačno.

V Zaresu in LDS se slepijo glede pravilnosti lastnega pristopa, ki je bil prepoln arogantnosti in zaletavosti. Zato sta ti dve stranki skupaj dobili dvakrat manj kot SD. Za izid pod lastnimi pričakovanji v strankah Zares in LDS krivijo taktično oziroma strateško glasovanje volivcev, ki so znotraj trojčka izbrali SD. Volivci naj bi po prepričanju zaresovcev in ldsovcev sledili logiki, da mora ena od strank trojčka postati relativna zmagovalka volitev. Po mojem mnenju lahko na ta način pojasnimo le majhen delež glasov, recimo do 3 odstotke. Podobno velja za Janšev poziv k zmagi z občutno razliko. A resnični razlogi za migracijo volilnih preferenc (glede na volitve leta 2004) imajo že vsaj leto dni stare korenine, v zadnjih mesecih in tednih so se le okrepile.

Borut Pahor je pred in med kampanjo poudarjal, da si prizadeva zmagati z zmerno politiko, in ni pripravljen zmagati za vsako ceno. Tako kot zmagaš, tudi vladaš. Očitek o poti do zmage je neposredno namenil Janezu Janši, posredno pa tudi svojim strankarskim „svetovalcem”. Skrivnostni pogled na njegovih volilnih plakatih in drnovškasti nasmeški ob razglasitvi verjetnih rezultatov volitev morda nekaj povesta o Pahorjevi zaskrbljenosti. Marsikdo mu je jo pred tem že precej zagodel. Na primer glavni tajnik stranke SD, ki se je hvalisavo širokoustil, da ima seznam 600 oseb, ki jim bo zagotovil nove službe. Ne preveč laskavi so bili Erjavčevi dvomi o Pahorjevih voditeljskih sposobnostih.

Kljub njegovi konstruktivni drži so Pahorja njegovi strankarski sopotniki že dlje časa korak za korakom potiskali v odvisnost od političnih botrov. Prisiljen je bil sprejeti trojansko kljuse s pribežniki iz LDS ter izrecno podpreti igro Toneta Ropa in Milana M. Cvikla. Nekaj mesecev pred volitvami so Pahorja zapečatili z „gentlemanskim dogovorom”. V tem dogovoru političnega izključevanja se je trojček KGB zavezal zavrniti vsako sodelovanje z Janezom Janšo. Pahor je bil dokončno pečen, ko sta se s težkim topništvom za uspeh trojčka Z-L-SD v javnosti zavzela še Milan Kučan in Zoran Janković.

Borut Pahor zdaj ne more več reči, da bi na premierskem stolčku v pisarni na Gregorčičevi sedel tudi brez pomoči Kučana in Jankovića.

Filed under: Mnenjski voditelji, Volitve in referendumi

10 komentarjev

 1. bojan pravi:

  joj ktere ideje. veliko zabave še naprej.

 2. Jure pravi:

  Po tvojem mnenju lahko s taktičnim glasovanjem lahko razložiš samo 3%. OK, mnenja so mnenja, ampak jih je treba na nekaj postaviti.

  Prav tako je khm zanimiva na ničemer utemeljena pasivizacija Pahorja… prisiljen je bil, potiskali so ga, zapečatili so ga, pri čemer spet nobenega dokaza, da je to res. Tole je kar nekaj; Pahorja ni nihče prisil, da sprejme Cvikla&Ropa, še manj ga je kdo prisilil v omenjeni džentlmenski dogovor. Kaj ga je Katarinca žgečkala, Gregor pa mu prste zvijal?

  Če pa, pa dokaze na plano. Ali bo spet “mnenje”?

 3. ervinator pravi:

  Menim, da sem svoje mnenje dobro utemeljil. Izhodišče je centristično, temelji na javno priznani podobi Pahorja kot dostojnega in korektnega politika, ki pa se je postopoma pogrezal v močvirju izključevanja. Ocena o treh odstotkih izhaja iz dinamike volilnih napovedi, ki so podcenjevale SD ter precenjevale LDS in SNS.

 4. Miško pravi:

  Envirator, podpišem se pod tvoje mnenje.

  Lepo si komentiral dogajanje na levi. Poleg napak, ki jih je desnica storila sama in zato izgubila volitve, je tvoj komentar prispevek, ki dopolni politično dogajanje v celoti.

  Naj rečejo karkoli, spet bo metla (ideološka); seveda zgolj na podlagi “strokovnosti novih kadrov”.

 5. klotilda pravi:

  Kar podpišem tole tvojo oceno. In upam, da bo Borut Pahor vseeno uspel dopovedati svojim zaveznikom, da je mandatar on, in bo tudi državo vodil on, sicer si je z zmago skopal politični grob.
  LP M.

 6. […] – ervinator:  Borut Pahor se bo političnih botrov težko otepal […]

 7. ervinator pravi:

  Prvi koraki po volitvah še naprej jemljejo Pahorju voditeljsko verodostojnost. V ponedeljek odšel na zasedanje evropskega parlamenta v Bruselj. Ko se danes vrne, ga bo že čakal predlog koalicijske pogodbe, ki ga pišeta Tone Rop in Mitja Gaspari.

  Kjer je zraven Rop, se problemi le še bolj zakomplicirajo. Gaspari kot ekonomski svetovalec pa je zaslužen za telebansko demagogijo SD. Velik dosežek nove vlade bo že, če ne bo uničila vsega, kar je dobrega naredila zdajšnja vlada. Zdaj lahko tudi največji optimisti opustijo upanje, da bo Pahorjeva vlada v red spravila zdravstveni sistem, ki je največji sistemski problem Slovenije.

 8. ales pravi:

  To,da se je oblast zamenjala je vredu,je pa na žalost res,da Pahor ni sposoben tega peljat…
  Če bo delil ministerstva po željah in ne po sposobnostih bo na hitro globoko zagazu.
  Zunanji minister bi moral bit Jože Pirjevec.

 9. partizan pravi:

  Joj ste vsi pametni in hipnotizirani od tega šiptarskega kalimerota(to je krivica-zaareees)! Vsi drugi so krivi, samo on je pošten. On je največja baraba in cigan! Vprašajte mal okoli s katerimi poodjetniki je sodeloval in jih nategnil!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: